Hoe komen aardappelen in de veevoederindustrie?

Aardappelproducten in de veevoederindustrie
Bij de verwerking van aardappelen voor de voedingsindustrie gaat vrijwel niets verloren. Alles wat voor mensen niet geschikt is voor consumptie wordt op een andere manier toch nog gebruikt. Soms op heel hoogwaardig niveau waarbij aardappelzetmeel wordt gewonnen en ontzettend breed ingezet wordt. Maar het overgrote gedeelte van de reststromen wordt uiteindelijk ingezet in de veevoerindustrie, de diverse aardappelproducten bieden namelijk een enorm goede voedingsbron voor varkens, melkvee en rosé- en vleesvee.

Veevoer vanuit de aardappelzetmeelindustrie
Vanwege de brede toepasbaarheid van aardappelzetmeel worden er speciale aardappels voor gekweekt met een extra hoog zetmeelgehalte. Bij de verwerking worden de aardappels in zijn geheel geperst tot een dikke brei. Deze dikke brei wordt onderverdeeld in drie stromen, de eerste is de aardappelzetmeel, de tweede is aardappelvruchtwater en het derde is aardappelvezel.
Aardappelzetmeel wordt onder andere weer gebruikt bij de productie van andere soorten voeding, maar ook voor het weven van textiel, in behanglijm, het sterken van papier en zelfs in de mijnbouw voor het voorkomen van vloeistofverlies bij het boren.
Aardappelvruchtwater wordt op haar beurt voornamelijk gebruikt als natuurlijke meststof of als grondstof voor een vergister om uiteindelijk weer energie uit te halen.
De derde stroom, aardappelvezels, wordt behandeld om het geschikt te maken als veevoer. Door deze aardappelvezels te persen krijgt het een hogere droge stof gehalte en daarmee ook een hoge voedingswaarde, dit noemt men aardappelpersvezels. Dit wordt voornamelijk gebruikt als melkveevoer en rosé- vleesveevoer.

Veevoer vanuit de chipsindustrie
Logischerwijs verwerkt de chipsindustrie voornamelijk aardappelen. Voor het maken van chips worden de schillen verwijderd en vervolgens in dunne plakken gesneden. Het restproduct zit hier vooral in de schillen die er afgestoomd zijn tijdens dit proces. Deze natte schillen worden vervolgens weer klaargemaakt als veevoer. Enerzijds gebeurd dit door deze schillen weer te malen waardoor er een plakkerige vloeibare substantie ontstaat, dit noemen we aardappelstoomschillen (gemalen). Aardappelstoomschillen (gemalen) wordt ingezet als varkensvoer, melkveevoer, en rose- vleesveevoer.
Bij een andere manier van verwerken van aardappelstoomschillen wordt het na het malen aangemengd met bietenpulpbrok, doordat deze het vocht van de aardappelstoomschillen opnemen wordt het een (steek)vaste substantie en wordt het gebruikt gebruikt voor de melkveehouderij. Dit noemt men aardappelstoomschillen steekvast

Veevoer vanuit de patatindustrie
Daar patat wordt gemaakt van aardappel worden er hier heel veel van verwerkt. Hoewel friet met schil aan populariteit heeft gewonnen wordt toch het gros van de patat zonder schil verkocht. Net als bij de chipsindustrie worden ook hier de schillen van de aardappels afgehaald met stoom, en zo onstaan ook dezelfde reststromen van de schil. Omdat patatboeren altijd mooie en rechte frieten, partjes of schijfjes willen verkopen blijven hier nog wel eens resten over die niet aan de kwaliteitseisen voldoen om als consumentenproduct verkocht te worden. Deze resten worden daarom verkocht als veevoer, doorgaans onder de naam aardappelsnippers. Dit product wordt enkel verkocht als melkveevoer en rosé- vleesveevoer.
Het gebeurd ook dat de frieten in eerste instantie gewoon door de keuring heen komen en net als alle andere friet gewoon worden voorgebakken. Echter kan het zo zijn dat bij een tweede keuring door een afwijkende kleur, vorm of lengte alsnog worden afgekeurd. Deze voorgebakken friet wordt vervolgens ook direct als veevoer verkocht. 

Veevoer vanuit de handel
Om heel uiteenlopende redenen kan het zo zijn dat aardappelen niet helemaal verwerkt worden tot producten voor de consument. Dit kan zijn door een te lage kwaliteit (kleur, vorm of afmeting), een te hoge prijs, te veel aanbod of te weinig vraag vanuit de industrie. Kortom: de aardappelhandelaar kan zijn aardappelen niet kwijt. Doordat deze aardappelen niet verwerkt worden komen hier ook geen van de hierboven genoemde reststromen uit voort. Deze aardappelen worden uiteindelijk verkocht als voeraardappelen. Complete aardappelen welke prima geschikt zijn als voer voor melkvee en rosé- vleesvee.